Garnalen met een pittige Thaise saus

Garnalen met een pittige Thaise saus




Ingrediënten: voor 4 personen
600 gr garnalen
2 eetl. mayonaise
Sap van 1 citroen
2 teentjes knoflook, geperst
2 eetl. Thaise rode currypasta
3 eetl. verse munt
1 eetl. koriander
400 gr watermeloen
½ komkommer
2 sjalotten
1-2 kleine rode pepers, fijngesneden
 


Bereiden:
Open de garnalen door met een scherp mesje de rug in te kepen. Meng de mayonaise, citroensap, knoflook en currypasta. Roer 1 eetl. munt, koriander en garnalen erdoor en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten. Maak ondertussen de salsa. Snijd de watermeloen en komkommer in stukjes van 1 cm en meng de sjalotten, rest van de munt, pepers en citroensap. Rijg de garnalen aan de spiesen en gril ze 2-3 minuten. Draai ze om en gril nogmaals tot ze roze en gaar zijn. Serveer de garnalen met de salsa.

Platbrood met kruidenolie

Platbrood met kruidenolie


Ingrediënten: voor 4 personen
400 gr zelfrijzend bakmeel
300 ml yoghurt
1 theel. gedroogde rozemarijn
4 eetl. olijfolie
1 teentje knoflook
1 handje koriander
1 handje peterselie
Grof zeezout




Bereiden:
Meng het bakmeel met de yoghurt, rozemarijn en 1 theelepel zout en kneed tot een glad deeg. Verdeel het deeg in 8 bolletjes en druk deze plat. Meng in een keukenmachine de olie met de knoflook, koriander, peterselie, zout en peper. Voeg eventueel een scheutje water toe. Leg de broodjes aan de zijkant van de barbecue en bak ze in 6-10 minuten knapperig gaar. Bestrijk de broodjes met de kruidenolie en besprenkel met zeezout.

Ricotta-cheesecakes met frambozen


Ricotta-cheesecakes met frambozen
Ingrediënten:
100 gr tarwebiscuits
25 gr boter gesmolten
250 gr ricotta
Rasp en sap van ½ citroen
1 eetl. bloem
2 eetl. poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren, losgeklopt
1 eetl. zonnebloemolie
100 gr frambozen
poedersuiker


Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal de biscuits fijn en roer de gesmolten boter erdoor. Klop de ricotta los met citroenrasp en -sap, bloem, poedersuiker, vanillesuiker en eieren. Zet de papieren vormpjes in de muffinbakvorm en bestrijk de binnenkanten met een kwastje met zonnebloemolie. Verdeel de koekkruimels over de boden en druk aan met de bolle kant van een lepel. Giet het ricotta beslag erin en leg er 3 frambozen op. Bak de cakejes in de oven in 25-30 minuten gaar en goudbruin. neem uit de bakvorm en laat de cakejes geheel afkoelen op een rooster. Zet ze nog circa 1 uur in de koelkast. Bestuif de cakejes voor het serveren licht met poedersuiker.

Peanut butter cookies

Peanut butter cookies

Ingrediënten: voor 15 koekjes
115 gr boter
75 gr witte basterdsuiker + extra
om te bestuiven
75 gr bruine basterdsuiker
1 ei
125 gr pindakaas met stukjes
150 gr zelfrijzend bakmeel



Bereiden:
Roer 115 gram boter met 75 gram witte en 75 gram lichtbruine basterdsuiker met een mixer romig en glad. Klop er 1 ei door tot deze geheel is opgenomen. Voeg 125 gram pindakaas met stukjes pinda toe en mix goed door. Voeg beetje bij beetje 150 gram zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe tot een kleverig deeg ontstaat. Dek de deeg af en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven op 180 graden. Strooi een laagje witte basterdsuiker op een bord en rol steeds een balletje deeg erdoor. Leg met wat tussenruimte op een bakplaat en druk wat platter met een vork. Bak de koekjes in de oven in circa 10 minuten lichtbruin. Laat afkoelen en iets harder worden. Bestuif met poedersuiker.

Brownies

Brownies

Ingrediënten:
200 gr pure chocolade, grof gehakt
100 gr gezouten boter
125 gr basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
Snufje kaneelpoeder
3 eieren, losgeklopt
50 gr bloem
100 gr geroosterde amandelen
100 gr witte chocolade, grof gehakt


Bereiden:
Smelt de pure chocolade met de boter al roerend op een lage stand. Neem van de warmte bron en roer de basterdsuiker, vanillesuiker en kaneel erdoor. Giet in een kom en klop tot het mengsel een beetje is afgekoeld. Klop de eieren en de bloem erdoor. Spatel de noten en 2/3 van de witte chocolade erdoor. Verwarm de oven op 180 graden voor. Giet het chocolademengsel in de vorm en schud even om luchtbellen te verkomen. Bak de brownie in de oven in 30-40 minuten gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen. Smelt de rest van de witte chocolade en maak met behulp van een lepel strepen over de bovenkant van de brownie. Laat opstijven en snijd in stukjes.

Carrot cake

Carrot cake

Ingrediënten:
125 gr zachte boter
150 gr lichtbruine basterdsuiker
1 theel. Kaneelpoeder
+ extra om te bestuiven
3 eieren
Rasp en sap van ½ sinaasappel
225 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr wortel
100 gr geroosterde walnoten
+ extra om te garneren
100 gr mascarpone
100 gr poedersuiker
1 zakje vanillesuiker

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat 75 gram boter smelten, maar niet heet worden. Giet de boter in een kom en klop met een mixer de suiker, kaneel en een snuf zout erdoor. Klop een voor een de eieren erdoor tot een lichtbruin, schuimig mengsel. Boeg sinaasappelrasp en -sap toe en klop in gedeeltes het bakmeel erdoor. Blijf een paar minuten kloppen tot een luchtige beslag. Spatel de wortel met 50 gram walnoten erdoor en klop op de laagste stand gelijkmatig door. Verdeel het beslag over de springvormen en bak in de oven in 30-40 minuten gaar. Laat de cakes afkoelen en verwijder de rand van de springvorm. Laat verder afkoelen op een rooster. Klop intussen voor de frosting 50 gram boter, mascarpone, poeder- en vanillesuiker met een mixer glad en romig. Bestrijk 1 cake met 1/3 van de frosting en zet de andere cake erbovenop. Bestrijk de bovenkant van de cake met de rest van de frosting. Zet de cake nog circa 1 uur in de koelkast zodat de frosting op kan stijven. Verdeel voor het serveren wat walnoten erover en bestuif met kaneelpoeder.

Kokoslimonade met limoen, Alcoholvrij


Kokoslimonade met limoen, Alcoholvrij

Ingrediënten: voor 4 personen
500 ml water
3 zakjes groene thee met munt
2 theesticks sinaasappel (plus)
100 ml gembersiroop
500 ml kokoswater
3 limoenen
4 takjes koriander
12 ijsblokjes



Bereiden:
Breng het water aan de kook en trek er thee van met de zakjes thee, theesticks en het gembersiroop. Laat dit 15 minuten trekken. Schenk de thee over in een grote karaf en voeg het kokoswater toe. Pers het sap van 2 limoenen uit. Snijd de 3de limoen in dunne plakjes en voeg deze samen met de koriander en de ijsblokjes aan het sap toe.

Gazpacho van gegrilde tomaat met knapperige kappertjes


Gazpacho van gegrilde tomaat met knapperige kappertjes

 

Ingrediënten: voor 4 personen
500 gr tomaten
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 eetl. olijfolie
½ komkommer
150 ml groentebouillon
1 eetl. balsamicoazijn
Zonnebloemolie
2 eetl. kappertjes



Bereiden:
Halveer de tomaten. Gril de tomaten met de opengesneden kant naar beneden tot er grillstrepen ontstaan. Draai de tomaten om en grill nog circa 4-5 minuten tot ze zacht zijn. Mix de gegrilde tomaten, knoflook, olijfolie, komkommer en de groentebouillon  in een blender tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en peper en laat minimaal 2 uur koelen in de koelkast. Verhit vlak voor het serveren een laagje zonnebloemolie in een koekenpan. Dep de kappertjes droog en frituur ze in de zonnebloemolie tot ze opengaan en lichtbruin worden. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Serveer de gazpacho in glaasjes en verdeel de knapperige kappertjes erover. Serveer met een achtergehouden gegrilde tomaatje erbij.

Cookie plum crumble cake


Cookie plum crumble cake



Ingrediënten:
250 gr zachte boter
250 gr witte basterdsuiker
1 vanillestokje, merg eruit
Rasp van ½ citroen
5 eieren
250 gr zelfrijzend bakmeel
Bloem om te bestuiven
500 gr pruimen, gewassen en gehalveerd
100 gr bitterkoekjes, verkruimeld
poedersuiker



Bereiden:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker in een paar minuten glad en romig. Voeg het vanillemerg de citroenrasp en een snuf zout toe. Klop de eieren een voor een er door. Voeg het bakmeel in gedeeltes toe en klop het beslag in een paar minuten luchtig. Bestuif de vorm met bloem en giet het beslag erin. Schud met de vorm zodat het beslag goed wordt verdeeld. Leg de pruimen met de snijkant naar boven op het beslag. Bevochtig de bitterkoekjes met water en bestrooi de pruimen ermee. Bak de cake in het midden van de oven in circa 50 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen tot lauwwarm en snijd in stukken. Bestuif met poedersuiker.

Citroenlimonade met aardbeienijsblokjes


 Citroenlimonade met aardbeienijsblokjes, Alcoholvrij


Ingrediënten:
voor 4 personen
250 gr aardbeien
100 ml sinaasappelsap
3 citroenen
75 ml honing
1 liter bruiswater met citroen
4 takjes basilicum
 

Bereiden:
Pureer de aardbeien met het sinaasappelsap in een maatbeker. Schenk de vruchtenpuree in een ijsblokjeshouder. Laat de ijsblokjes circa 4 uur hard worden in de vriezer. Schenk de sap van 3 citroenen in een karaf, voeg de honing toe en roer tot deze is opgelost. Voeg 1 liter bruiswater met citroen toe en vlak voor het serveren de ijsklontjes en de basilicum.

Mango minty


Mango minty




Ingrediënten: voor 4 personen
1 mango
100 ml wodka
18 muntblaadjes
50 ml gembersiroop
30 ml limoensap
Handje ijsblokjes
 



Bereiding:
Schil 1 mango en snijd in blokjes. Pureer de mangoblokjes met 100 ml wodka, 10 muntblaadjes, 50 ml gembersiroop en 30 ml limoensap. Hak een handje ijsblokjes tot crushed ijs. Verdeel het ijs over 4 glazen en giet het mango-wodkamengsel erop. Garneer met muntblaadjes.

Something yellow

Something yellow



Ingrediënten: voor 4 personen
1 kleine ananas
50 ml sinaasappellikeur
750 ml bitter lemon




Bereiding:
Snijd kapjes van de boven- en de onderkant van 1 kleine ananas. Snijd van boven naar beneden de schil eraf. Boor de harde kern uit de vrucht en snijd de ananas in plakken en verwijder dan de kern. Pureer de ananas met 50 ml sinaasappellikeur. Verdeel de ananaspuree over 4 glazen. Leg er ijsblokjes op en giet 750 ml bitter lemon erover.


Classic American pie met bramen en bessen


Classic American pie met bramen en bessen




Ingrediënten:
300 gr bloem + extra om te bestuiven
200 gr suiker
50 gr koude boter, in kleine blokjes
2 eieren, losgeklopt
500 gr bramen en blauwe bessen +
extra om te garneren
1-2 eetl. Maizena
 

Bereiden:
Meng 300 gram bloem met 100 gram suiker en een snuf zout. Wrijf de boter er met koele vingers doorheen tot een kruimelig deeg. Kneed dan snel het ei (houd 1 eetl. achter) erdoor tot een soepel deeg. Verpak de deeg in folie en laat circa 1 uur rusten in de koelkast. Verwarm intussen 500 gram fruit met 100 gram suiker op een lage stand tot de suiker is gesmolten. Roer de maizena glad met water en roer door het fruit. Laat enkele minuten zachtjes doorkoken. Schep over in een kom en roer tot het mengsel goed is afgekoeld en wat steviger is. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg op een beetje bloem uit tot een lap van ½ cm dik. Leg het deeg voorzichtig op de vorm en duw erin. Snijd de randen netjes bij en prik met de vork gaatjes in de bodem. Leg er een stuk bakpapier en blindbakvulling op en bak de deegbodem in het midden van de oven circa 10minuten voor. Verwijder het bakpapier met blindbakvulling, bestrijk de deegbodem met ei en bak nogmaals 5 minuten. Neem uit de oven en laat e bodem een beetje afkoelen. Kneed van de rest van het deeg intussen een bal en rol deze uit tot een deksel. Snijd er een paar gatenuit en versier het deksel met de restjes deeg. Schep de vulling in de taartbodem en strijk glad. Leg het deegdeksel er voorzichtig op en plak met een beetje water de randen vast op de deegbodem. Snijd alle onregelmatigheden weg. Bestrijk de taart met de rest van het ei. Bak in het midden van de oven in circa 30 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen en garneer met extra bramen en bessen.

Cucumber on the rocks, Alcoholvrij

Cucumber on the rocks, Alcoholvrij




Ingrediënten: voor 4 personen
1 komkommer
1 takje rozemarijn
1 appel
1 citroen
500 ml appelsap
100 gram blauwe bessen





Bereiding:
Verdeel 1 komkommer in stukken. Ris de naaldjes van 1 takje rozemarijn. Schil 1 appel en snijd in stukken. Pureer de komkommer met de rozemarijnnaaldjes, de appel en het sap van 1 citroen. Giet 500ml appelsap erbij en meng. Verdeel wat ijsblokjes over 4 glazen. Verdeel de helft van het komkommermengsel erover, dan 100 gram blauwe bessen en vul af met de rest van het komkommermengsel.




Charlotte van aardbeienmousse


Charlotte van aardbeienmousse





Ingrediënten:
8 blaadjes gelatine
1 pak lange vingers
240 gr aardbeien
100 gr + 1 eetl witte basterdsuiker
1 eetl citroensap
100 ml Griekse yoghurt
200 ml slagroom
2 eiwitten
20 gr geroosterd amandelschaafsel



Bereiden:
Laat de gelatine in koud water weken. Snijd een stukje van de lange vingers af en zet ze rechtop tegen de rand van een springvorm, met de gesuikerde kant naar buiten. Houd een paar mooie aardbeien apart en pureer de rest met 100 gr basterdsuiker. Knijp de gelatine uit en verwarm het citroensap tot de gelatine helemaal is opgelost. Giet bij de aardbeienpuree en klop alles stevig door elkaar. Klop de yoghurt er gelijkmatig doorheen. Klop de slagroom stijf. Klop in een andere, brandschone kom de eiwitten stijf met de rest van de suiker. Schep de slagroom voorzichtig door het aardbeienmengsel en spatel vervolg het eiwitschuim erdoor. Giet voorzichtig in de vorm. Dek de Charlotte af met folie en laat circa 4 uur opstijven in de koelkast. Garneer de Charlotte met de rest van de aardbeien en het amandelschaafsel.

Pastasalade met courgette, feta en meloen


Pastasalade met courgette, feta en meloen



Ingrediënten: voor 4 personen

400 gr pasta
100 ml olijfolie
1 courgette, in plakjes
100 gr pancetta of ontbijtspek, in plakjes
½ bakje cherrytomaatjes, gehalveerd
150 gr feta, in blokjes
½ galiameloen, in blokjes
50 gr rucola of spinazie
2 eetl. citroensap
1 eetl. pesto


Bereiden:
Kook de pasta beetgaar, giet af, roer er 2 eetl. olijfolie doorheen en laat afkoelen. Schep de plakjes courgette door 2 eetl. olie. Verhit een grillpan. Rooster hierin de courgette aan beide kanten 1-2 minuten en zet apart. Rooster het spek in de nog hete grillpan krokant en leg op keukenpapier. Meng de afgekoelde pasta met de courgette, tomaatjes, feta, meloen en rucola of spinazie. Meng de rest van de olie met het citroensap, de pesto, zout en peper. Schep deze dressing door de pastasalade. Verkruimel het spek en strooi deze voor het serveren over de salade.

Witte chocolademousse met sinaasappel


Witte chocolademousse met sinaasappel



Ingrediënten:
3 blaadjes gelatine
100 gr witte chocolade, fijngehakt
1 eetl melk
200 ml slagroom
2 eetl suiker
1 eetl sinaasappellikeur
2 eiwitten


Bereiden:
Laat de gelatine weken in ruim water. Smelt de chocolade au bain marie. Verwarm de melk. Knijp de gelatine uit en laat oplossen in de melk. Klop dit met een garde door de chocolade. Klop de slagroom stijf met de suiker, likeur. Schep de chocolade hier rustig doorheen. Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en spatel voorzichtig door de chocoladeroom. Giet de mousse in de puddingvorm en laat afgedekt minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.

Bruschetta met rauwe ham, perzik en mozzarella


Bruschetta met rauwe ham, perzik en mozzarella




Ingrediënten: voor 4 personen
4 plakken brood, gehalveerd
2 eetl. olijfolie
1 teentje knoflook
1 perzik, gehalveerd en pit verwijderd
8 plakjes rauwe ham
1 bolletje mozzarella, in plakken
2 eetl. balsamicoazijn
1 handje basilicumblaadjes

Bereiden:
Bestrijk de plakjes brood aan beide kanten met olie en gril op de barbecue random krokant. Wrijf de gegrilde broodjes licht in met knoflook. Gril de perzik met het snijvlak naar beneden kort op de barbecue tot er mooie grillstrepen ontstaan. Snijd de perzik in dunne plakken. Verdeel de ham en perzik over de bruschetta en leg de mozzarella erop. Besprenkel met de azijn en verdeel de basilicum erover.