Herfstsalade met geroosterde pompoen en shiitake


Herfstsalade met geroosterde pompoen en shiitake

Ingrediënten: voor 4 personen
2 eetl. olijfolie
¼ pompoen, in plakken
1 theel. gedroogde oregano
200 gr shiitakes, in plakjes
1 rauwe biet, geschild
1 krop eikenbladsla
½ doosje tuinkers
Voor de dressing:
1 theel. honing
1 eetl. witte wijnazijn
1 eetl. notenolie
1-2 eetl. olijfolie

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk een bakplaat met olie en leg de plakken pompoen erop. Bestrijk de pompoen ook met olie en bestrooi met zout, peper en oregano. Rooster de pompoen hoog in de oven in circa 20 minuten gaar. Klop intussen de ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met peper en zout. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de shiitakes kort en op een hoge stand bruin. Schaaf de biet in flinterdunne plakjes. Meng in grote kom de sla met de biet en dressing. Verdeel de sla over 4 grote borden en leg de gegrilde pompoen en shiitakes op, knip de tuinkers erboven en serveer direct.

Rosbief à la minute met Hongaarse paprikasaus


Rosbief à la minute met Hongaarse paprikasaus



Ingrediënten: voor 4 personen
600 gr rosbief à la minute
2 uien
2 tenen knoflook
1 rode peper
4 eetl. paprikapoeder
2 trostomaten
1 groentebouillonblokje
1 theel. rietsuiker
500 gr snackpaprika’s
400 gr rijst
2 rode paprika’s
1 blikje tomatenpuree (140gr)
15 gr peterselie
5 eetl. olijfolie
 
Bereiden:
Verwijder de buitenste schil van de uien en snij ze in halve ringen. Pers de tenen knoflook uit met een knoflookpers. Halveer de rode peper, verwijder de steel en de zaadlijsten en snij de peper fijn. Verhit 2 eetl. olijfolie in een hapjespan. Fruit de ui, knoflook en rode peper samen met de tomatenpuree en 3 eetl. paprikapoeder op laag vuur voor 5 minuten. Kook 500 ml water in een waterkoker. Snij de trostomaten in blokjes van 2 bij 2 cm. Voeg de tomaten, bouillonblokje, rietsuiker en het kokend water toe aan het tomatenpuree-mengsel. Roer het geheel goed door. Laat 10 minuten stoven op laag vuur met een deksel op de pan. Pureer met een staafmixer na 10 minuten de saus glad. Verwijder van de snackpaprika’s en van de rode paprika’s de bovenkant van de steelaanzet en zaadlijsten. Laat de snackpaprika’s heel en snij de rode paprika’s in grove stukken. Voeg toe aan de saus en laat het 15 minuten op laag vuur stoven. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak intussen de peterselie grof. Bestrooi de rosbieffilets met 1 eetl. paprikapoeder en zout en peper. Verhit 3 eetl. olijfolie in een koekenpan. Bak de rosbief om en om goudbruin in 2 minuten op hoog vuur. Serveer de rosbieffilets met de gestoofde Hongaarse paprikasaus en rijst.