Kruidige appelspeculaas-crumble


Kruidige appelspeculaas-crumble


Ingrediënten: voor 4 personen
75 gr bloem
40 gr boter
50 gr suiker
50 gr amandelschaafsel
500 gr friszure appels, in blokjes
4 bollen vanille-ijs
Speculaaskruiden

Bereiden:
Kneed een kruimelige deeg van de bloem, speculaaskruiden, boter, de helft van de suiker en het amandelschaafsel. Meng de appels met de rest van suiker en verdeel ze over 4 kleine ovenvaste schaaltjes. Verdeel het kruimeldeeg over de appels en bak de crumble in de oven in circa 30 minuten goudbruin. Laat even afkoelen en serveer met een bolletje ijs.



Kaneelvlinders

Kaneelvlinders

 
Ingrediënten: voor 20 stuks
75 gr suiker
2 eetl. kaneelpoeder
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
Bloem om te bestuiven
50 gr boter
 
Bereiden:
Meng het suiker met de kaneel. Leg de deegplakjes op elkaar op een met bloem bestoven werkblad en rol ze uit tot een lap van 20 bij 20 cm. Bestrijk de deeg met boter en bestrooi met de kaneelsuiker. Rol het deeg vanaf 2 zijkanten naar het midden toe op, zodat 2 deegrollen naast elkaar liggen. Snijd het opgerolde deeg in circa 20 plakjes van 1 cm dik. Leg deze kaneelvlinders op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven in circa 15 minuten goudbruin.




Maaltijdsalade van witlof en gegrilde lente-ui


Maaltijdsalade van witlof en gegrilde lente-ui

Ingrediënten: voor 4 personen
2 bosjes lente-ui of bosuitjes
3 eetl. olijfolie
4 kleine stronkjes witlof
1 groene appel, schoongeboend
50 gr pecannoten, grof gehakt
100 gr overjarige brokkelkaas, geschaafd
50 gr veldsla
1 ciabattabrood
Circa 6 eetl. notendressing

Bereiden:
Verwijder het donker groene stuk van de lente-uitjes en snijd de uitjes in lange stukken. Meng met 2 eetl. olie en wat zout. Gril de stukken lente-ui in een grillpan op middelhoge stand rondom lichtbruin. Snijd een stukje van de onderkant van de stronkjes witlof en snijd de bladeren los. Halveer de bladeren eventueel. Snijd de appel in dunne plakjes. Meng de witlof met de appel, pecannoten, kaas, veldsla en gegrilde lente-ui. Verwarm de grillpan opnieuw. Snijd de ciabatta in 12 schuine plakken. Bestrijk de sneetjes brood aan beide kanten met de rest van de olie en gril ze aan beide kanten bruin. Leg het brood per 3 sneetjes in een stervorm op grote borden. Schep een gedeelte van de notendressing door de salade en verdeel de salade over het brood op de borden. Maal er wat peper over en serveer met de rest van de dressing.

Witvis met wortel-preirösti

Witvis met wortel-preirösti



Ingrediënten: voor 4 personen
6 eetl. olijfolie
2 winterwortels, grof geraspt
2 preien, in smalle ringen
2 vastkokende aardappels, grof geraspt
400 gr kabeljauwfilets
25 gr boter
Halve citroen, uitgeperst en schil geraspt
Halve citroen, in partjes
2 eetl. peterselie, grof gehakt
 
Bereiden:
Verhit 3 eetl. olijfolie en roerbak hierin op middelhoge stand de winterwortel, prei en de aardappel met zout en peper 10-12 minuten. Dep de vis droog en strooi er zout en peper over. Verhit de rest van de olie en bak hierin de vis 3 minuten per kant. Schep de vis uit de pan en houd even warm. Voeg de boter bij de olie. Voeg het citroensap en citroenrasp met de peterselie toe. Serveer de vis met de citroenjus bij de rösti en leg de citroenparten erbij.

Zalmburger

Zalmburger

Ingrediënten: voor 4 personen
1 blik rode zalm of roze zalm
1 theel. gedroogde peterselie
2 eidooiers
3-4 eetl. bloem
1 eel. Olijfolie
8 takjes dille, de helft fijngehakt
2 eetl. (yoghurt)mayonaise
4 hamburgerbroodjes/ kaiser sesam
4 blaadjes fijne blad sla
¼ komkommer, in plakjes
1 eetl. kappertjes
 
Bereiden:
Laat de zalm uitlekken en verwijder de graten en velletjes. Meng de zalm met de peterselie, eidooiers en bloem tot een stevig mengsel. Vorm er daarna 4 balletjes van en druk deze plat. Bak de burgers in de olijfolie in circa 2 minuten per kant goudbruin. Meng de gehakte dille door de mayonaise. Verdeel de sla over de broodjes en leg de zalmburgers erop. Verdeel de komkommerplakjes erover en garneer met de dillemayonaise, kappertjes en takje dille.

Speltpizza met geroosterde pompoen

Speltpizza met geroosterde pompoen
 
Ingrediënten: voor 4 personen
1 rol spelt pizzadeeg
1 hokkaidopompoen                                                                        
2 eetl. olijfolie
1 takje salie blaadjes, fijngehakt
½ theel. gemalen komijn
4 eetl. rode pesto
25 gr rucola
 
 
 
Bereiden:
Verwarm de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van de deeg. Rol het deeg uit op een bakplaat. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Bak het deeg in de voorverwarmde oven in 7 minuten gaar. Neem het deeg van de bakplaat en laat het op het rooster afkoelen. Halveer de pompoen, schep met een lepel de draden en pitten eruit. Snijd de pompoen met schil in parten van 2-3 cm. Leg ze op de bakplaat en besprenkel met 2 eetl. olijfolie. Bestrooi met de salie. Rooster de pompoen in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Pureer de pompoen, citroensap en de komijn met een staafmixeer. Bestrijk de pizzabodem met de pompoenpuree. Verdeel de pesto over de pizza. Bestrooi met de rucola en schenk naar wens nog wat extra olijfolie over de pizza.

Griekse gehaktballetjes


Griekse gehaktballetjes



Ingrediënten: voor 4 personen
300 gr gemengd gehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
3 eetl. paneermeel
1 ei
3 theel. gedroogde oregano
2 eetl. olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 groene paprika, in reepjes
1 pak gezeefde tomaten (500gr)
½ theel. gemalen kaneel
1 pak couscous (275gr)
 
Bereiden:
Meng het gehakt met de helft van de knoflook, het paneermeel, ei, 2 theel. oregano en peper naar maak. Rol er met vochtige handen 12 balletjes van. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de gehaktballetjes in 3 minuten rondom bruin aan. Schep ze uit de pan. Fruit in het bakvet de ui en de rest van de knoflook 1 minuut. Voeg de paprika toe en bak nog 2 minuten. Bestrooi met de kaneel. Schenk de gezeefde tomaten in de pan en breng tegen de kook aan. Draai het vuur laag, voeg de gehaktballetjes toe aan de tomatensaus en stoof de balletjes in 15 minuten gaar. Bereid intussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de couscous met de gehaktballetjes en tomatensaus op 4 borden. Bestrooi met de rest van de oregano.