Trifle met stroopwafel en stoofpeer


Trifle met stroopwafel en stoofpeer


Ingrediënten: voor 4 personen
4 stroopwafels
1 vanillestokje
250 ml slagroom
2 eetl. suiker
250 gr mascarpone
4 stoofperen
½ theel. specerijenmix
 voor koek & speculaas
 
Bereiden:
Breek 1 stroopwafel in kwarten en houd apart. Verkruimel de andere 3 stroopwafels grof. Snijd het vanillestokje met een scherp mes in de lengte open en schraap met de punt van het mes het merg uit de peul. Klop de slagroom met de suiker en het vanillemerg stijf. Voeg de mascarpone toe en klop snel tot een luchtige room. Laat de peren uitlekken, snijd in blokjes en meng met de speculaaskruiden. Maak nu laagjes van de trifle in de potjes. Steek in elk potje een apart gehouden kwart stroopwafel.

Mandarijnen-kruimelcake


Mandarijnen-kruimelcake


Ingrediënten: voor circa 8 pers.  
200 gr ongezouten roomboter
190 gr suiker
3 eieren
2 eetl. yoghurt
2 theel. specerijenmix voor
 koek & speculaas
225 gr bloem
1 zakje bakpoeder
4 mandarijnen, in partjes
Poedersuiker om te bestrooien

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop met de mixer 150 gr boter en 150 gr suiker tot een witte luchtige crème. Voeg een voor een de eieren toe (voeg de volgende pas toe als de andere is opgenomen). Klop de yoghurt, specerijenmix en een snufje zout erdoor. Voeg ten slotte 150 gr bloem en het bakpoeder toe en klop tot een glad beslag. Schep het beslag in de vorm. Halveer de partjes mandarijn en verdeel over het beslag. Snijd de koude boter met twee messen in kleine blokjes en doe deze in een kom. Voeg het resterende bloem toe en kneed met de vingertoppen snel tot kruimels. De boter mag niet zacht worden! Meng met de handen de resterende suiker erdoor en strooi de kruimels over de mandarijnen. Bak de cake in de voorverwarmde oven in 1 uur goudbruin en gaar. Neem de cake uit de oven en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en laat de cake op een taartrooster helemaal afkoelen. Bestrooi met poedersuiker.