Petites charlottes met bessen

Petites charlottes met bessen


Ingrediënten: voor 12 stuks
150 gr ongezouten roomboter
150 gr poedersuiker1 zakje vanillesuiker
4 eierkoeken
4 eetl. bosbessenja
36 lange vingers
125 gr rode en blauwe bessen




Bereiden:
Klop met de mixer de boter, poedersuiker en vanillesuiker tot een romige boter crème. Steek uit de eierkoeken 12 rondjes van 2 cm doorsnede. Besmeer ze met de jam. Schep op elk cakerondje een toef boter crème. Halveer de lange vingers en druk ze random de cake met de ongesuikerde kant tegen de boter crème. Verdeel er het fruit over. Bind rond elke cakeje een lintje en zet ze minimaal 30 min in de koelkast om op te stijven.



Geroosterde paprika-tomatensoep


Geroosterde paprika-tomatensoep



Ingrediënten: voor 4 personen
1 kg gehalveerde tomaten
2 rode paprika’s, in repen
2 rode uien, in stukken
2 ongepelde teentjes knoflook
4 eetl. olijfolie
500 ml groentebouillon
200 ml room
 


Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de tomaten, paprika’s, uien en knoflook op een bakplaat en besprenkel met de olijfolie en een snuf zout. Rooster de groenten circa 20 minuten in de oven en laat afkoelen. Druk de knoflook uit de schil en schep de geroosterde groenten met het vocht bij 500 ml groentebouillon. Breng aan de kook. Pureer tot een egale soep en breng op smaak met zout en peper. Garneer voor het serveren met room.

Bokkenpootjes

Bokkenpootjes

Ingrediënten: voor 12 stuks
200 gr eiwitten
375 gr suiker
125 gr gemalen blanke amandelen
40 gr bloem
150 gr amandelschaafsel
300 gr pure chocolade
Merg van een vanillestokje
150 ml slagroom
300 gr witte chocolade

Bereiden:
Verwarm het vanillemerg met de slagroom tegen de kook aan. Smelt de witte chocolade erin. Laat de vulling afkoelen en opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden. Klop de eiwitten luchtig in een vetvrije kom. Voeg 225 gr suiker toe en klop het eiwit stijf. Spatel de rest van de suiker, de gemalen amandelen en de bloem erdoor. Schep dit beslag in een spuitzak. Spuit op de bakplaat circa 24 strookjes beslag van 8-10 cm lang. Bestroom met het amandelschaafsel en bak 18-20 minuten in het midden van de oven. Neem het bakpapier met de koekjes van de bakplaat en laat afkoelen. Schep de vulling in een spuitzak. Spuit een streepvulling op de helft van de koekjes en leg steeds een tweede koekje erop. Smelt de pure chocolade. Dip de uiteinden van de koekjes in de chocolade en laat uitharden.

Haagse blufkoekjes

Haagse blufkoekjes


Ingrediënten: voor 8 stuks
2 eiwitten
4 eetl. bessensap
1-2 theel. bietensap
150 gr witte basterdsuiker
150 gr rode bessen of bosvruchten
100 gr geleisuiker






Bereiden:
Verwarm de oven voor op 140 graden. Klop de eiwitten met het bessensap, bietensap en een mespunt zout schuimig in een vetvrije kom. Klop met de mixer lepel voor lepel de suiker erdoor en klop nog circa 5minuten tot het eiwit helemaal stijf en glanzend is. Schep het mengsel in een spuitzak en spuit 16 roosjes of ronde koekjes op het bakpapier. Bak de meringues 30 a 40 minuten in de oven. Prak in de tussentijd de bessen of bosvruchten grof en breng deze aan de kook met de geleisuiker. Laat 3-4 minuten koken zonder te roeren. Schep in een schaaltje en laat de gelei goed afkoelen en opstijven. Bestrijk de helft van de meringues met de bessengelei en plak de andere meringues erop.


Hazelnoten-panna cotta met sinaasappel en karamelsaus

Hazelnoten-panna cotta met sinaasappel en karamelsaus




Ingrediënten: voor 4 personen
50 gr blanke hazelnoten
4 blaadjes gelatine
100 ml melk
50 gr poedersuiker
350 ml slagroom
50 gr lichtbruine basterdsuiker
1 theel. boter
2 handsinaasappels
 



Bereiden:
Rooster de hazelnoten goudbruin in een droge hete pan en maal ze fijn. Week de blaadjes gelatine in koud water tot ze helemaal zacht zijn. Verwarm de melk met de poedersuiker en gemalen hazelnoten in een pannetje tot net onder het kookpunt. Neem de pan van de warmtebron, knijp de gelatine uit en roer door de warme melk. Klop de slagroom lobbig en schep luchtig door het melkmengsel. Verdeel het mengsel over 4 vormpjes en laat in 1 a 1,5 uur opstijven in de koelkast. Maak intussen de karamelsaus. Smelt de basterdsuiker met 50 ml water, de boter en een mespuntje zout in een pannetje. Kook in tot een mooie, goudbruine karamel. Neem van het vuur en laat afkoelen. Schil de sinaasappels en snijd met een scherp mesje partjes vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Stort de puddinkjes op bordjes. Schep de sinaasappelpartjes door de karamelsaus en schep bij de puddinkjes.