Mediterraan pompoentijmbrood

Mediterraan pompoentijmbrood


Ingrediënten:
500 gr hokkaidopompoen
400 gr bloem
1 zakje gedroogde gist
2 eetl. olijfolie
4 takjes tijm, alleen de blaadjes
 
 
 




Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de pompoen schoon. Halveer de pompoen en schep met een lepel de draden en pitten eruit. Snijd het pompoenvlees (met schil) in blokjes van 2 cm. Spreid ze uit op de bakplaat en dek af met de aluminimumfolie. Pof de pompoen in de voorverwarmde oven in 25 minuten gaar. Neem de pompoen uit de oven en pureer met de staafmixer tot een fijne puree. Meng er 5 gr zout dor en laat de puree afkoelen. Kneed met de mixer van de pompoenpuree, bloem, fist, olijfolie en 50 ml handwarm water een soepel deeg. Voeg extra bloem toe als het deeg nog plakt. Kneed de tijm door het deeg. Laat het deeg onder een schone theedoek op kamertemperatuur 1 uur rijzen. Druk het deeg plat, vorm tot een ovaal brood en leg op de bakplaat. Laat het deeg nogmaals 30 minuten afgedekt rijzen. Verwarm de oven weer voor op 200 graden. Bak het brood in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je er op de onderzijde op klopt. Laat het brood op een rooster afkoelen en snijd dan pas in plakken.

Limburgse runderstoof met Dubbelbock


Limburgse runderstoof met Dubbelbock



Ingrediënten: voor 4 personen
1 flesje Brand Dubbelbock
50 gr ongezouten roomboter
1 ui, fijngesnipperd
1 kleine wortel, in blokjes
1 stengel bleekselderij, in stukjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
500 gr riblappen, in blokjes
200 ml runderfond
2 takjes salie
2-3 plakjes ontbijtkoek, in blokjes
 
Bereiden:
Smelt in een braadpan de boter. Fruit de ui, wortel, bleekselderij en knoflook 3 minuten. Bestrooi het vlees et zout en peper naar smaak en voeg toe aan de groenten. Bak het vlees in 3-4 minuten rondom bruin aan. Schenk het bier langs de rand in de pan. Boeg de runderfond, takjes salie en ontbijtkoek toe. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees in 2 uur zachtjes gaar.




Panna cotta met frambozen crumble, witte chocolade en munt


Panna cotta met frambozen crumble, witte chocolade en munt


Ingrediënten: voor 4 personen
4 blaadjes gelatine
100 ml dessertwijn of zoete wijn
½ vanillestokje, opengesneden
50 gr suiker
125 gr diepvriesframbozen
250 ml slagroom
100 gr witte chocolade
Muntblaadjes voor te garneren
 
Bereiden:
Week de gelatine in koud water. Verwarm de wijn met het vanillemerg, -stokje en de suiker tegen de kook aan. Knijp de gelatine goed uit. Neem de wijn van het vuur, verwijder het vanillestokje en los de gelatine op in de warme wijn. Strooi de frambozen op een bord en zet terug in de diepvries. Laat het wijn-gelatinemengsel circa 20 minuten afkoelen in de koelkast. Klop de slagroom bijna stijf en spatel door het lobbige gelatinemengsel. Schep het roommengsel in de vorm en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Schaaf de witte chocolade in krullen. Keer de panna cotta op een plank en snijd in vierkanten. Verkruimel de frambozen in kleine parels en verdeel dit over de panna cotta. Bestrooi met de witte chocolade en munt.

Rozemarijnbrood met noten en pitten


Rozemarijnbrood met noten en pitten



 Ingrediënten:
250 gr tarwemeel volkoren
1 zakje baksoda
1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
240 ml karnemelk
1 theel. zout
2 eetl. culinaire pittenmix
2 eetl. hazelnoten, grofgehakt
 
 
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom het meel, de baksoda, rozemarijn en 1 theel. zout met een houten lepel. Voeg de karnemelk toe en roer met de lepel tot een samenhangend deeg. Kneed de helft van de pittenmix en de hazelnoten door de deeg. Vorm van de deeg een plat rond brood van circa 4 cm dikte. Leg het brood op de bakplaat en snijd het met een scherp mes kruislings in. Bestrooi het brood in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood op het rooster afkoelen.