Speculaaskoffie

Afbeeldingsresultaten voor speculaaskoffie

Speculaaskoffie

Ingrediënten: voor 4 personen
100 ml slagroom
1 eetl. poedersuiker
4 theel. bruine suiker
1 theel. cacaopoeder
½ theel. speculaaskruiden
1 eetl. kokend water
400 ml espressokoffie


Bereiden:
Klop de slagroom met de poedersuiker stijf meng de bruine suiker met de cacaopoeder en de speculaaskruiden in een kommetje. Voeg het kokend water toe en roer glad. Klop dit door de espressokoffie tot de suiker is opgelost en verdeel over de glazen. Maak af met een flinke toef slagroom en bestuif met wat speculaaskruiden. Serveer met een lange lepel.

Perzik-frambozendroom

Perzik-frambozendroom


Ingrediënten: voor 4 personen
2 eetl. sinaasappellikeur
4 perziken, geschild en in stukjes
200 gr frambozen
4 verkruimelde schuimnestjes
250 ml geklopte slagroom
Blaadjes munt voor de garnering
 

Bereiden:
Meng de sinaasappellikeur door de perzikblokjes. Pureer de helft van de blokjes en zet de rest apart. Pureer de helft van de frambozen. Schep het verkruimelde schuim door de slagroom. Verdeel de perzikstukjes over 4 glazen. Schep de perzikpuree in strepen, door de helft van de slagroom. Verdeel dit mengsel in een laagje over de perzikstukjes. Leg daarop de frambozen. Schep de frambozenpuree ook in strepen door de rest van het slagroom en schep dit als bovenste laag in de glazen. Zet eventueel nog even in de koelkast. Garneer met de munt.

Caesar-kipburger met Parmezaanse kaas


Caesar-kipburger met Parmezaanse kaas



Ingrediënten: 4 stuks
400 gr kipfilet 3 eetl. olijfolie
Sap van 1 citroen
4 grote plakken ontbijtspek
4 ciabattabroodjes
200 gr ijsbergsla
1 tomaat, in plakjes
1 rode ui, in ringen
Caesardressing
50 gr Parmezaanse kaas


Bereiden:
Halveer de kipfilets in de lengte. Besprenkel met olie en citroensap en breng op smaak met zout en peper. Verhit een grillpan op een hoge stand en gril hierin de kipfilets in circa 8 minuten goudbruin. Bak het ontbijtspek knapperig in een droge pan. Beleg de broodjes met de sla, tomaat, kipfilet, spek en ui. Giet er wat dressing op en schaaf en met een dunschiller kaaskrullen over.

Kersentaartjes met bitterkoekjes


Kersentaartjes met bitterkoekjes


Ingrediënten: voor 6 stuks
10 blaadjes gelatine
400 gr kersen
100 ml druivensap
500 gr vanillekwark
100 gr witte basterdsuiker
250 ml slagroom, stijfgeklopt
175 gr verkruimelde bitterkoekjes
75 gr boter
6 takjes rode bessen voor garnering



Bereiden:
Week de gelatine in koud water. Verwijder de pitten uit 200 gr kersen en houd de andere kersen apart. Pureer de ontpitte kersen grof. Verwarm het druivensap zonder te koken. Knijp de gelatine uit en los deze op in het warme druivensap. Laat iets afkoelen. Meng de vanillekwark met de gepureerde kersen, het gelatinemengsel en de basterdsuiker. Spatel de slagroom er luchtig door. Meng de bitterkoekjes met de boter. Zet de kookringen op 6 borden. Verdeel het koekjesmengsel in de kookringen en druk het aan met de bolle kant van een vochtige lepel. Schep het kwarkmengsel erop en strijk de bovenkant glad. Laat de taartjes minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Verwijder de kookringen en zet de kersen op de taartjes. Leg bij elk taartje wat rode bessen.

Brownie-taart met zomerfruit

Brownie-taart met zomerfruit

Ingrediënten: voor 12 personen
275 gr pure chocolade
250 gr boter
275 gr suiker
150 gr bloem
4 eieren
250 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
500 gr fruit


Bereiden:
Smelt de chocolade met de boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de suiker met een snufje zout door het iets afgekoelde chocolade-botermengsel. Schep de bloem er luchtig door. Voeg de eieren een voor een toe en roer tot een beslag. Schep het beslag in de bakvorm, bak 20-25 minuten in het midden van de oven en laat afkoelen. Klop de slagroom met de vanillesuiker. Verdeel de slagroom over de brownie-bodem en verspreid het fruit erover.

Pompoensoufflé

Pompoensoufflé

Ingrediënten: 8 stuks
2 eetl. olie
1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook, fijngehakt
600 gr pompoen, geschild en
in een kleine blokjes
200 ml groentebouillon
Nootmuskaat
3 eieren, gesplitst
50 gr geraspte oude kaas


Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de olie en fruit hierin de ui circa 4 minuten. Voeg de knoflook en pompoen toe en fruit 1 minuut mee. Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en laat circa 20 minuten zachtjes koken. Giet de pompoen af door een zeef en schep in een kom. Pureer de pompoen en laat afkoelen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Klop de eidooiers los en schep ze samen met de kaas door de pompoenpuree. Klop de eiwitten stijf met een snuf zout en spatel rustig door de pompen. Zet de potjes op een bakplaat of in een of in een ovenschaal. Verdeel het pompoenschuim over de potjes en bak de soufflés in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar. Serveer direct.

Broccolisoep met gerookte zalm


Broccolisoep met gerookte zalm



Ingrediënten: voor 4 personen
1 eetl. olijfolie
1 ui, in ringen
500 gr broccoliroosjes
1 liter groentebouillon
125 gr kruidenroomkaas
100 gr gerookte zalm, in snippers
200 ml crème fraiche
 

Bereiden:
Verhit de eetl. olijfolie in een soeppan met dikke bodem en bak hierin de ui glazig. Voeg de broccoliroosjes en de groentebouillon er aan toe en kook circa 10 minuten op een lage stand. Neem de pan van de warmtebron en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg de kruidroomkaas toe en roer goed door. Voeg de gerookte zalm toe en breng de soep op smaak met peper en zout. Garneer met crème fraiche.




Mangotaart met kokos en limoen

Mangotaart met kokos en limoen

Ingrediënten: 6 personen
Bloem om te stuiven
150 gr biscuit koekjes
250 ml kokosmelk
75 gr suiker
1 theel. vanille extract
2 eidooiers
1 eetl. bloem
150 gr witte chocolade
2 mango’s in plakjes
1 limoen in dunne plakjes
50 gr geraspte kokos
Mespuntje nootmuskaat



Bereiden:
Bestuif de taartvorm met wat bloem. Meng het koekkruim met de gesmolten boter en nootmuskaat. Druk het mengsel met de bolle kant van een vochtige lepel in de vorm. Zet de vorm met bodem circa 1 uur in de koelkast. Maak intussen de vulling. Breng de kokosmelk met de helft van de suiker en de vanille aan de kook. Klop de eidooiers met de rest van de suiker en de bloem tot een glad mengsel. Giet al roerende 1/3 van het kokosmelkmengsel erbij. Blijf goed roeren. Voeg dit eimengsel bij de rest van de kokosmelk in de pan en laat dit tijdens voortdurend roeren 2-3 min zachtjes doorkoken. Giet deze vulling in een lage schaal. Dek af met vers-houdfolie en laat afkoelen. Smelt de chocolade en bestrijk de koekbodem met de gesmolten chocolade en laat afkoelen. Verdeel, als de chocolade stevig is, de kokosvulling erover leg de mango- en limoenplakjes erop. Bestrooi met de geraspte kokos.

Perzikijsthee met appel en blauwe bessen

Perzikijsthee met appel en blauwe bessen

Ingrediënten: voor 4 personen
1 liter water
3 zakjes perzik, appel thee
100 ml honing
2 citroenen
2 appels met rode schil
125 gr blauwe bessen
4 takjes munt
12 ijsblokjes

Bereiden:
Breng de liter water aan de kook en trek thee uit de zakjes thee. Voeg de 100ml honing hieraan toe en laat afkoelen. Giet de thee om in een karaf. Voeg sap van 2 citroenen eraan toe. Snijd de appel in dunne plakjes en voeg deze samen met de bessen en het munt eraan toe. Laat even trekken en voeg dan de ijsblokjes toe.