After dinner coffee

After dinner coffee


Ingrediënten: voor 4 personen
1 eetl. amandelschaafsel
75 ml amaretto
4 eetl. rietsuiker
600 ml koffie
1 bus slagroom
 
Bereiden:
Rooster de amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Verdeel de amaretto met de rietsuiker in 4 hittebestendige glazen. Schenk er de koffie bij en spuit op elke koffie een flinke toef slagroom. Bestrooi met het amandelschaafsel.

Herfstcappuccino


Herfstcappuccino



Ingrediënten: voor 4 personen
500 ml volle melk
4 kopjes espresso/ sterke koffie
4 eetl. koffiesiroop hazelnoot
Kaneel
 
Bereiden:
Klop de melk met een melk-opschuimer luchtig. Bereid de espresso/ sterke koffie en schenk de siroop samen met de koffie in 4 cappuccinokoppen. Schenk de koppen vol met de opgeschuimde melk. Bestrooi met een beetje kaneel.


Tiramisu latte met koekkruiden


Tiramisu latte met koekkruiden
 
Ingrediënten: voor 4 personen
125 gr mascarpone
100 ml slagroom
2 eetl. suiker
1 zakje vanillesuiker
4 zakjes oplos latte macchiato
1 theel. cacaopoeder
½ theel. koekkruiden
 
Bereiden:
Klop met de mixer de mascarpone, slagroom, suiker en de vanillesuiker tot een stevige crème. Bereid in 4 hittebestendige glazen de latte macchiato klaar. Schep de mascarponeroom op de koffie. Meng de cacaopoeder met de koekkruiden en strooi dit op de koffie.

Tarte tartin van pompoen met kaneelkaramel, noten en karamelijs

Tarte tartin van pompoen met kaneelkaramel, noten en karamelijs

Ingrediënten:
3 eetl. olijfolie
2 eetl. honing
1 theel. gemalen kaneel
500 gr muskaatpompoen, in partjes
6 plakjes bladerdeeg
1 ei
50 gr hazelnoten, grofgehakt
8 bollen slagroomijs

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de honing en kaneel toe. Laat op laag vuur smelten tot goudbruine karamel. Verdeel de karamel over de bodem van de taartvorm. Leg de pompoen in de karamel. Leg de deeg in plakjes op elkaar en rol het deeg uit en leg over de pompoen. Stop het deeg tussen de pompoen en rand van de taart goed in. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bestrijk dun met het losgeklopte ei. Bak de taart in de voorverwarmde oven in 30-35 minuten goudbruin. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruine en schud ze op een bord. Haal de taart uit de oven en ga met een mes langs de taartrand. Leg een brod op de vorm en keer samen om. Bestrooi met hazelnoten. Snijd in 8 punten en serveer met ijs.

Marsepein-yoghurt-crème op aardbeiencarpaccio


Marsepein-yoghurt-crème op aardbeiencarpaccio

Ingrediënten:
3 blaadjes gelatine
100 gr marsepein
75 ml melk
200 gr yoghurt
20 gr poedersuiker
125 gr slagroom
500 gr aardbeien
1 pakje vanillesuiker
2-3 eetl. aardbeiensiroop
3 eetl. amandelschaafsel


Bereiden:
De gelatineblaadjes in koud water laten opwekken. Marsepein met de melk glad pureren. Dit mengsel mengen met de yoghurt en poedersuiker. De gelatine licht uitknijpen en laten oplossen door een beetje warm te maken. 1 eetl. van het marsepeinmengsel onder de gelatine mengen en dan dit mengsel onder de rest van het marsepeinmengsel mengen. Koud zetten tot het een beetje stijf wordt. De slagroom stijf slagen en onder de marsepeincrème mengen. Dit in de vormpjes geven en minstens 3 uur koud zetten. Voor het serveren de aardbeien schoon maken en in dunne plakjes snijden en samen met de vanillesuiker en aardbeiensiroop mengen. Het amandelschaafsel goudbruin bakken en koud laten worden. De aardbeien rond de crème leggen en bestrooien met het schaafsel.

Sinaasappelcake met amandelen


Sinaasappelcake met amandelen


Ingrediënten:
2 sinaasappels
6 eieren
200 gr suiker
1 eetl. honing
250 gr gemalen amandelen
1 theel. bakpoeder
4 cl zoete witte wijn
4 eetl. crème fraiche
 
Bereiden:
De sinaasappels met water aan de kook brengen. In de tussentijd 3 x het water verversen en een half uur door laten koken tot ze zacht zijn. Laat ze goed afkoelen. Verwarm de oven op 180 graden voor. De sinaasappels in stukjes snijden en eventueel de kern eruit halen. Deze samen met de eieren en suiker in de mixer pureren. De gemalen amandelen en bakpoeder er onder mengen. Dit mengsel in een ingevette vorm geven en circa 45 minuten gaar bakken in de oven. Laat de cake hierna goed afkoelen. De crème fraiche met de zoete witte wijn en poedersuiker mengen. Voor het serveren de cake met het crème fraiche mengsel bestrijken.

Italiaanse chocolade-dadelcake

Italiaanse chocolade-dadelcake
Ingrediënten:
100 gr roomboter
100 ml honing
1 theel. vanillearoma
200 gr dadels zonder pit
3 eieren
1 bakje ricotta
175 gr bloem
25 gr cacaopoeder
10 gr bakpoeder
100 gr smeltchocolade puur

  

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop met de mixer de boter met de honing en vanillearoma romig. Maal de helft van de dadels fijn en klop door het botermengsel. Klop er een voor een de eieren door. Voeg de ricotta toe en klop glad. Meng de bloem met de cacaopoeder en het bakpoeder en voeg in 3 porties toe aan het beslag. Klop opnieuw tot een glad beslag. Schep het beslag in de vorm. Bak de cake in de voorverwarmde oven in 40-45 minuten bruin en gaar. Laat de cake op een rooster afkoelen. Smelt in de tussentijd de chocolade. Halveer de dadels in de lengte. Laat de gesmolten chocolade van een vork vallen boven de chocoladecake en beweeg heen en weer zodat er strepen ontstaan. Druk de dadels met het snijvlak in de chocolade. Verdeel er eventueel nog wat gesmolten chocolade over.

Zoete-aardappelburger met frisse yoghurtsaus


Zoete-aardappelburger met frisse yoghurtsaus


Ingrediënten: 4 stuks
800 gr zoete aardappels, geschild
4 eieren
4-5 eetl. bloem
2 sjalotjes, gesnipperd
Handje munt, grof gehakt
1 theel. komijnpoeder
1 theel. kerriepoeder
1 theel. korianderpoeder
3 eetl. zonnebloemolie
300 gr Griekse yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
2 eetl. olijfolie
4 witte bolletjes
200 gr botersla
1 komkommer, in linten
 
Bereiden:
Rasp de zoete aardappels grof. Meng met de eieren, bloem, sjalot, helft van de munt en komijn-, kerrie- en korianderpoeder. Breng op smaak met peper en zout. Vorm er met vochtige handen 4 burgers van en leg ze circa 15 minuten in de diepvries. Verhit de olie en bak hierin de burgers op middelhoge stand in circa 15 minuten goudbruin. Meng intussen de yoghurt met de knoflook, olijfolie en overige munt en breng op smaak met een snuf zout. Serveer de burgers op een broodje met de sla, komkommer en yoghurtsaus.

Aardbeienchutney met appel


Aardbeienchutney met appel



Ingrediënten: voor 4 personen
400 gr Elstar appels, geschild en in kleine stukjes
2 rode uien, fijngesnipperd
175 ml rode wijnazijn
500 gr aardbeien
180 gr lichte basterdsuiker
1 eetl. mosterdzaad
1 theel. cayennepeper

Bereiden:
Doe de appelstukjes met de ui, azijn, basterdsuiker, mosterdzaad en de cayennepeper in een pan met een dikke bodem. Leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Voeg de aardbeien toe. Kook de chutney circa 45 minuten tot jamdikte. Roer regelmatig met een houten lepel over de bodem van de pan. Schep de chutney warm in de potten, draai de deksels erop en zet ze op de kop. In de koelkast is de chutney een paar maanden houdbaar.

Havermoutcrumble met aardbeien

Havermoutcrumble met aardbeien





Ingrediënten: voor 4 personen
100 gr havervlokken
50 gr amandelschaafsel
2 eetl. kokosolie
4-6 eetl. honing
300 gr aardbeien, in plakjes



Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kommetje de havervlokken, het amandelschaafsel, de kokosolie en de honing. Verdeel de aardbeien over de ovenschaaltjes en schep het mengsel erover heen. Zet de schaaltjes circa 25 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn. Laat ze hierna goed afkoelen.