Brood- en boterpudding van kerststol met crème anglaise


Brood- en boterpudding van kerststol met crème anglaise

Ingrediënten: voor 8 personen
1 kg kerststol
120 gr roomboter
4 eieren
100 gr rozijnen
400 ml halfvolle melk
100 ml room
5 eetl. poedersuiker
40 gr kristalsuiker
3 theel. kaneel
200 ml crème anglaise
 
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Snij de kerststol in plakken halveer ze. Besmeer met roomboter en vet de ovenschaal in met de resterende boter. Meng de melk en de room in een pannetje op laag vuur. Laat het mengsel niet koken. Voeg de kristalsuiker, kaneel en een snufje zout toe. Haal de pan van het vuur. Breek de eieren boven de pan en meng met een garde goed door. Verdeel de rozijnen over de ovenschaal en leg vervolgens de plakken kersstol dakpansgewijs in de ovenschaal. Giet het beslag over het brood. Bak de brood- en boterpudding 35 minuten in de oven. Verwarm de crème anglaise in een pannetje. Serveer de brood- en boterpudding met de warme crème anglaise.  Bestrooi met de poedersuiker.

Bombe Alaska

Bombe Alask

Ingrediënten: voor 6 personen
1 liter vanille roomijs
500 ml aardbeienijs
500 ml chocolade-ijs
1 roomboter- of chocoladecake (500 gr)
1 pot bosvruchtenjam
4 eiwitten
100 gr suiker
Gehakte nootjes

Bereiden:
Laat al het ijs iets zachter worden. Bekleed de kom met vers-houdfolie. Snijd de cake in de lengte in plakken van circa 1 cm dik en bekleed de kom ermee. Druk stevig aan zodat er geen gaten ontstaan. Bestrijk de cakelaaf met een laafje jam. Verdeel een laag vanille-ijs met daarop een rand aardbeienijs met in het midden chocolade-ijs over de cake in de kom. Druk goed aan, strijk glad en dek af met een laag cake zodat het ijs goed ingepakt is. Dek af met vers-houdfolie en zet de kom minimaal 1 uur in de diepvries.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf en voeg tijden het kloppen beetje bij beetje de suiker toe. Neem de kom met het ijs uit de diepvries en verwijder de folie. Keer de kom op een ovenvast bord en trek de rest van de folie eraf. Verdeel het eiwitmengsel met een vork over de bol. Brand het eiwitschuim licht goudbruin. Let goed op, dit gaat snel! Garneer met de nootjes. Serveer direct en snijd er punten uit.


Pavlova met stoofperen en witte chocolade


Pavlova met stoofperen en witte chocolade



Ingrediënten: voor 4 personen
1 pavlova
3 stoofperen
1 citroen
400 ml rode wijn
200 gr suiker
2 theel. kaneel
200 gr witte chocolade
 
Bereiden:
Schil de stoofperen, verwijder het klokhuis en snij in parten. Schil een reep van de citroenschil af. Pers de citroen uit. Leg de stoofperen in een pan met de rode wijn, 100 gr suiker, citroenschil en kaneel. Voeg net zoveel water toe totdat de stoofperen onder water staan en kok ze vervolgens 40 minuten. Haal de peren uit de pan en laat ze afkoelen. Ze de pan met het stoofperenvocht weer terug op het vuur. Voeg 100 gr suiker en het sap van de citroen toe en laat het stoofperenvocht nog 20 minuten inkoken. Snij de witte chocolade in brokken. Verdeel de stoofperen over de pavlova. Schep de stoofperensiroop over de stoofperen en garneer met de brokken witte chocolade.

Stoofpeertjes in bladerdeeg met pecannoten en chocolade

Stoofpeertjes in bladerdeeg met pecannoten en chocolade
Ingrediënten: voor 4 personen
500 ml rode wijn
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
3 eetl. suiker
4 stoofperen, geschild
4 plakjes bladerdeeg
100 gr pure chocolade, in blokjes
30 gr pecannoten, fijngehakt

Bereiden:
Giet de wijn in een pan, voeg het kaneelstokje, kruidnagels, suiker en peren toe en stoof de peren in 45-60 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd reepjes van het bladerdeeg en bevestig een reep deeg boven aan de peer door het uiteinde om het steeltje te vouwen. Ga in een cirkel schuin naar beneden en eindig bij de onderkant van de peer. Bak de peren circa 10 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en knapperig is. Smelt intussen de chocolade. Serveer de peertjes lauwwarm en besprenkel met gesmolten chocolade. Bestrooi met de pecannoten.

Stoofpeertjes


Stoofpeertjes




Ingrediënten: voor 4 personen
1 citroen
1 kg stoofperen, geschild
300 ml rode wijn
100 gr suiker
2 kruidnagels
2 kaneelstokjes, gebroken
1-1,4 eetl. aardappelzetmeel
 
Bereiden:
Schil de citroen dun en pers de vrucht uit. Zet de peren in een pan, voeg de wijn toe en vul aan met water tot de peren onder staan. Voeg de citroenschil, citroensap, suiker, kruidnagels en kaneelstokjes toe. Breng aan de kook en stoof circa 1,5 uur tot de peren zacht zijn. Neem de peren uit de pan. Verwijder de kruidnagels, kaneelstokjes en citroenschil. Leng het aardappelzetmeel aan met 3-4 eetl. water en bind het kookvocht hiermee. Schenk het kookvocht over de peren.

Tarte Tatin met peer en gezouten karamel


Tarte Tatin met peer en gezouten karamel


Ingrediënten: voor 4 personen
100 gr bruine basterdsuiker
100 gr boter, in blokjes
1 theel. zeezout
1 theel. kaneelpoeder
3-4 peren, geschild en in karten
6 plakjes bladerdeeg
125 ml crème fraiche
 
 
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de suiker en boter op een lage stand in een pan met dikke bodem tot een goudbruine karamelsaus en voeg het zeezout en de kaneel toe. Neem de pan van de warmtebron zodra de karamel begint te borrelen. Giet de karamel voorzichtig in de taartvorm en leg de peren met de bolle kant naar beneden in de karamelsaus. Leg het bladerdeeg over de peren en druk langs de zijkanten goed aan. Bak de taart in de oven in circa 40 minuten goudbruin. neem de taart uit de oven en laat circa 10 minuten afkoelen. Leg een bord op de taartvorm en keer de taart voorzichtig om. Serveer met een schep crème fraiche.

Salty fudgeblokjes

Salty fudgeblokjes

Ingrediënten: voor circa 30 stuks
600 gr suiker                                                                             
2 zakjes vanillesuiker
100 gr boter
250 gr slagroom
1 theel. grof gemalen zout
200 gr pure chocolade, in stukken



Bereiden:
Breng alle ingrediënten in een pan met dikke bodem aan de kook en laat circa 20 minuten zachtjes koken. Laat een druppel van het mengsel in koud water vallen. Als je deze druppel daarna tot een balletje kunt kneden, is de fudge goed. Kook anders iets langer. Laat het mengsel een paar minuten afkoelen en roer of klop door het net zo dik is als pindakaas. Verdeel het fudgemengsel over de bakvorm. Laat verder afkoelen en circa 4 uur drogen tot de fudge stevig wordt. Smelt de pure chocolade en bestrijk de blok fudge met de gesmolten chocolade. Laat dit weer afkoelen. Snijd de fudge in blokjes.

Basisrecept karamelcake


Basisrecept karamelcake


Ingrediënten:
Bloem om te bestuiven
500 gr suiker
1 eetl. slagroom
100 gr zachte gezouten boter
300 ml bruin bier
3 eieren
1 theel. koekkruiden
500 gr zelfrijzend bakmeel
500 ml salted caramel

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bestuif 2 even grote springvormen met bloem. Meng de suiker, 150 ml water, slagroom en 2 eetl. boter in een pan. Laat de suiker oplossen zonder dat het mengsel kookt. Breng daarna aan de kook en kook in 5-10 minuten tot een goudbruine karamel. Voeg vervolgens de helft van het bier toe tot je een egale siroop krijgt. Laat de siroop afkoelen en klop met de mier de overige boter erdoor. Klop een voor een de eieren door het mengsel. Voeg het overige bier en de koekkruiden toe. Spatel vervolgens het bakmeel erdoor. Schep het beslag in de springvormen en bak circa 30 minuten in de oven. Neem de cakes uit de oven en laat goed afkoelen. Bestrijk een van de twee cakes met de salted caramel en plak de cakes op elkaar.

Witte chocolademousse met cranberry en peer

Witte chocolademousse met cranberry en peer


Ingrediënten: voor 4 personen
250 gr cranberry’s
Sap van 1 sinaasappel
1 theel. geraspte gemberwortel
½ theel. kaneelpoeder
2 handperen, in blokjes
100 gr witte basterdsuiker
200 ml kookroom
250 gr witte chocolade, in stukjes
200 ml slagroom, stijfgeklopt
 
Bereiden:
Kook 2 eetl. cranberry’s circa 5 minuten in een klein beetje water. Giet af en bewaar om te garneren. Verwarm het sinaasappelsap met de overige cranberry’s, gember, kaneel, peer en ¾ van de witte basterdsuiker. Kook 5-7 minuten op een lage stand en laat afkoelen. Verwarm de kookroom en smelt hierin de chocolade. Laat afkoelen. Verdeel het cranberry-peermengsel over de glazen. Schep de rest van de basterdsuiker door de apart gehouden cranberry’s. Spatel de geklopte slagroom door de chocoladeroom en verveel over het cranberry-peermengsel in de glazen. Zet minimaal 2 uur in de koelkast. Garneer met de gesuikerde cranberry’s.