Chickenburger met parmacrisp


Chickenburger met parmacrisp



Ingrediënten: voor 4 personen
600 gr kipfilet, in kleine blokjes
1 eetl. kipkruiden
2 bosuitjes, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
1 eetl. olijfolie
4 plakken parmaham
4 eetl. mayonaise
2 eetl. zure room
2 takjes peterselie, fijn gehakt
1 theel. balsamicoazijn
1 grannysmithappel
½ winterwortel
1 eetl. olijfolie
Sap van ½ citroen
4 bruine bollen
1 handje veldsla

Bereiden:
Maal het kipfilet, kipkruiden, bosuitjes, bleekselderij, zout en peper in een keukenmachine tot een fijn gehakt. Verdeel het mengsel in 4 porties en vorm er burgers van. Laat afgedekt circa 30 minuten opstijven in de koelkast. Klop intussen de mayonaise, zure room, peterselie, balsamicoazijn door elkaar en breng op smaak met peper. Rasp de appel en wortel grof en schep door elkaar. Breng op smaak met 1 eetl. olijfolie, het citroensap, zout en peper. Verhit 1 eetl. olijfolie en bak hierin de parmaham aan beide kanten krokant. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de burgers in het bakvet of op de barbecue. Gril om en om in circa 4 minuten per kant gaar. Snijd de broodjes open beleg ze met sla en een schep wortelsalade. Verdeel hierover een hamburger, schep saus en een stuk parmacrisp. Dek af met het broodkapje, steek er een prikker in en klaar!


Zoete aardappelsoep met knoflooktoast

Zoete aardappelsoep met knoflooktoast





Ingrediënten: voor 4 personen
2 eetl. zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, 2 geperst en 1 gehalveerd
½ theel. kaneelpoeder
½ theel. chilipoeder
1 kg zoete aardappels, geschild en in stukken
1 liter groentebouillon
1 stokbrood, in plakjes
4 eetl. yoghurt



Bereiden:
Verwarm de grill op de hoogste stand. Verhit de olie in een pan en fruit hierin kort de ui en geperste knoflook. Voeg de kaneel- en chilipoeder en zoete aardappels toe en schenk de groentebouillon erbij. Kook circa 15 minuten totdat de aardappels zacht zijn. Bestrijk ondertussen de plakjes stokbrood met de gehalveerde knoflook en gril deze knapperig in de oven. Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en serveer met de yoghurt en de knoflooktoast.

Kruidige groentesalade met krieltjes


Kruidige groentesalade met krieltjes



Ingrediënten: voor 4 personen
750 gr krieltjes met schil
4 trostomaten, in kleine blokjes
20 gr peterselie, fijngehakt
4 ansjovisfilets
7 eetl. olijfolie
300 gr sugarsnaps


Bereiden:
Kook de krieltjes in ruim water met zout in circa 12 minuten gaar. Pureer de helft van de tomaat in een maatbeker met de peterselie, ansjovis en olie. Breng op smaak met zout en peper. In plaats van ansjovis kun je ook wat extra zout gebruiken. Snijd de sugarsnaps schuin doormidden en kook 1 minuut in ruim water met zout. Giet af en spoel ze koud. Schep de aardappelen, sugarsnaps, overige tomatenblokjes en dressing door elkaar in een kom. Breng op smaak met zout en peper.

Veldsla met zalm en romige dilledressing


Veldsla met zalm en romige dilledressing


Ingrediënten: voor 4 personen
Afbeeldingsresultaat voor Veldsla met zalm en romige dilledressing75 gr veldsla
1 komkommer
1 bosje radijs
200 gr gerookte zalm
3 eetl. yoghurt
1 eetl. mayonaise
1 eetl. citroensap
1 handje dille
Bereiden:
Snijdt de komkommer in linten, de radijs in dunne plakjes en de dille fijngehakt. Verdeel de veldsla, komkommer en radijsjes over een schaal. Draai de plakken gerookte zalm in een vorm van roosjes en leg deze op de salade. Klop een dressing van de yoghurt, mayonaise, citroensap en gehakte dille en breng op smaak met zout en peer. Verdeel de dressing over de salade. Garneer met nog wat plukjes dille en serveer direct.

Salade met gegrilde perzik, witlof en pecannootjes


Salade met gegrilde perzik, witlof en pecannootjes



Ingrediënten: voor 4 personen
100 gr magor kaas
4 eetl. rode wijn azijn
60 ml olijfolie
4 kleine stronkjes witlof
2 perziken, gehalveerd, pit verwijderd
2 eetl. pecannootjes

Bereiden:

Brokkel de kaas boven een maatbeker, voeg de azijn en 50ml olie toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde, romige dressing. Voeg 1-2 eetl. water toe en breng op smaak met zout en peper. Snijd de witlof in de lengte doormidden, verwijder de bittere kern en snijd in lange, dunne reepjes. Schep om met 1/3 deel van de dressing. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de salade over 4 borden. Bestrijk de perzik met de resterende olijfolie. Leg met de platte kant op de grill of in een grillpan. Gril de perzik 3minuten, draai een kwartslag en gril nog 1 minuut. Snijd de perzik in 3 parten en leg naast de witlofsalade. Schenk de resterende dressing eroverheen en bestrooi de salade met de nootjes.

Cocktail Sweety melon


Cocktail Sweety melon


Ingrediënten: voor 4 personen

3 rode grapefruits
1 canteloupe-meloen
1 gemberwortel
Mespuntje kaneelpoeder
2 eetlepels honing
8 ijsblokjes
1 fles prosecco
granaatappelpitjes
Bereiding:

Schil 3 rode grapefruits dik en verdeel ze in partjes. Schil 1 canteloupe-meloen en snijd in stukken. Schil 3-4 cm gemberwortel dik. Pureer de grapefruit, meloen en gember met een mespuntje kaneelpoeder en 2 eetlepels honing. Verdeel dit mengsel met 8 ijsblokjes over 4 glazen. Giet er 1 fles prosecco op. Garneer met granaatappelpitjes.

Yellow pearl, Alcoholvrij

Yellow pearl, Alcoholvrij


Ingrediënten: voor 4 personen
2 citroenen
1 banaan
4 eetlepels suiker
500 ml gekoeld sinaasappelsap
200 ml kokosmelk




Bereiding:
Pers 2 citroenen uit. Bevochtig de randen van 4 glazen met wat citroensap of water. Doop de glasranden in suiker en laat drogen.
Pureer 1 banaan met 500 ml gekoeld sinaasappelsap en de rest van het citroensap. Meng 200 ml gekoelde kokosmelk erdoor en schenk in de glazen.

Bosvruchten-laagjesmousse

Bosvruchten-laagjesmousse

Ingrediënten:
4 blaadjes gelatine
100 gr frambozen + extra om te garneren
75 gr basterdsuiker
100 gr bosbessen of bramen + extra om te garneren
400 ml slagroom
2 takjes munt
2 theel poedersuiker




Bereiden:
Laat de gelatine weken in ruim water. Pureer 100 gram frambozen met de helft van de suiker. Pureer 100 gram bosbessen met de rest van de suiker. Verwarm beide vruchtenpurees apart op een lage stand. Knijp de gelatine uit. Roer de helft door de frambozenpuree en de andere helft door de bosbessenpuree. Klop van de warmtebron af stevig door tot de gelatine zich goed heeft verdeeld. Giet de vruchtenpurees in 2 aparte kommen en laat al roerend afkoelen en lobbig worden. Klop de slagroom stijf. Verdeel over de 2 kommen en spatel langzaam door de vruchtenpurees. Verdeel de mousse in laagjes over de glazen en laat in circa 1 uur opstijven in de koelkast. Garneer voor het serveren met wat verse bosvruchten en muntblaadjes. Bestrooi met poedersuiker.

Citroen-meringuetaart

Citroen-meringuetaart





Ingrediënten:
1 x basisrecept meringue
200 gr bloem, gezeefd + extra om uit te rollen
15 gr maïzena
100 gr (witte) basterdsuiker
125 gr boter, in blokjes
4 eieren
125 ml kookroom
75 gr kristalsuiker
Rasp en sap van 1 citroen




Bereiden:
Meng de bloem, maïzena en basterdsuiker met een snuifje zout. Kneed er de boter en 1 ei door tot een egaal deeg. Laat de deeg afgedekt 30 min rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap en bekleed de taartvorm ermee. Leg een stuk bakpapier op het deeg. Verdeel de blindbakvulling erover en vak circa 8 minuten in de oven. Laat afkoelen. Verwijder het bakpapier met de blindbakvulling. Zet de oven op 120 graden. Klop de rest van de eieren met de kookroom en kristalsuiker tot een glad mengsel. Roer citroenrasp en –sap erdoor. Giet dit mengsel op het deeg in de vorm en bak circa 30 minuten in de oven tot het gestold is. Laat afkoelen. Spuit de meringue met een spuitzak over de taart. Kleur deze niet te dicht onder een hete ovengrill of met een brander.


Rabarber- bessenpotje met meringue

Rabarber- bessenpotje met meringue



Ingrediënten:
1 x basisrecept meringue
500 gramrabarber, in stukjes van 2-3 cm
2 eetl honing
125 gr blauwe bessen





Bereiding:
Kook de rabarber met de honing en een klein scheutje water zachtjes 5-6 minuten totdat deze zacht is. Laat iets afkoelen. Schep de blauwe bessen erdoor. Laat dit afkoelen. Vul de potjes met dit mengsel tot ze 2 derde gevuld zijn. Schep of spuit de meringue erop. Kleur deze niet te dicht onder een hete ovengrill of gebruik een brander.




Pavlova met honingyoghurt en aardbeien


Pavlova met honingyoghurt en aardbeien:

Ingrediënten:

1 x basisrecept meringue
400 ml Griekse yoghurt
2 eetl honing
200 gr aardbeien
2 eetl gembersnippers



Bereiding:

Verwarm de oven voor op 100 graden. Vul de spuitzak met het meringuemengsel. Spuit eerst op de bakplaat de buitenrand ven het schuimtaartje met 12 doorsnede, en vul daarna het midden in met meringuemengsel. Spuit nog een keer meringue over de buitenrand zodat deze wat hoger wordt. Bak ze circa 1 uur in de oven. Laat ze afkoelen (als de onderkant nog zacht is eventueel in de uitgeschakelde oven). Meng de yoghurt met de honing. Leg 4 aardbeien met kroontjes apart, verdeel de yoghurt over de pavlova’s. Leg de aardbeien met gembersnippers erop. Maal er een beetje zwarte peper over en garneer met de hele aardbeien.

Chocolade stapeltaart met bessen en bramen


Chocolade stapeltaart met bessen en bramen



Ingrediënten:

2  x basisrecept meringue
1,5 eetl cacaopoeder
+ extra voor te bestuiven
300 gr bosvruchten
1 eetl honing
500 ml slagroom
2 eetl witte basterdsuiker of poedersuiker
250 gr pure chocolade, in stukjes
150 ml kookroom
100 gr bramen
100 gr blauwe bessen


Bereiden:

Verwarm de oven voor op 100 graden. Spatel 1,5 eetl cacaopoeder door de meringue. Teken 3 cirkels van circa 25 cm op het bakpapier. Strijk de meringue uit over de cirkels tot 3 platte schijven van circa 2,5 cm dik. Bestrooi ze met cacaopoeder. Bak ze circa 1 uur in de oven tot ze droog zijn en goed loslaten van het bakpapier. Verwarm de bosvruchten met honing en een klein scheutje water. Kook zachtjes 4-5 minuten, pureer en laat afkoelen. Klop de slagroom met de basterdsuiker lobbig. Smelt de chocolade in de magnetron. Meng de kookroom erdoor tot een crème. Leg 1 meringueplak op een schal. Bestrijk met de helft van de chocolade crème. Verdeel daarover de helft van de bramen en bessen, de slagroom en bosvruchtenpuree. Leg de tweede meringueplak erop en herhaal dit dek af met de derde meringueplak. Garneer met de rest van de bramen en bessen en bestrooi met een vleugje cacaopoeder.

Eton mess


http://d3lp4xedbqa8a5.cloudfront.net/s3/digital-cougar-assets/GourmetTraveller/2013/05/08/5464/0212GT-classic-eton-mess-628.jpgEton mess




Ingrediënten:
1 x basisrecept meringue
500 gr zomerfruit
2 eetl honing
400 ml slagroom
2 eetl witte basterdsuiker of poedersuiker
100 gr frambozen
150 gr pure chocolade, grof geraspt of gehakt
50 gr gehakte pistachenoten



Bereiding:

Maak meringueplakken van het basisrecept meringue. Leg enkele aardbeien en frambozen apart voor garnering. Verwarm en kook de rest van het gemengde zomerfruit met de honing en een klein scheutje water zachtjes 4-5 minuten. Pureer en laat afkoelen. Klop de slagroom met de basterdsuiker lobbig. Leg de schuimpjes of de kleine stukken gebroken meringue in een schaal of 4 eenpersoons schaaltjes. Schep de slagroom erop en verdeel aardbeien en frambozen erover. Giet de vruchtensaus erover. Garneer met de chocolade en noten.

Basisrecept meringue


http://www.taste.com.au/images/recipes/agt/2002/07/12590_l.jpgBasisrecept meringue

 
Ingrediënten:
2 eetl citroensap
4 eiwitten
125 gr fijne kristalsuiker
125 gr poedersuiker
10 gr maïzena






Bereiding:

Zorg ervoor dat de kom en de garde brandschoon en vetvrij zijn en maak ze extra schoon met citroensap. Splits de eieren voorzichtig zodat geen eidooier bij het eiwit komt. Klop de eiwitten een beetje luchtig met een snufje zout met een garde of mixer. Voeg dan al kloppend de suiker toe. De suiker vormt een laagje suikersiroop om de luchtbellen waardoor het schuim stevig wordt. Klop verder 4-6 minuten tot het schuim stevige pieken vormt. Spatel daarna de poedersuiker en maïzena door het mengsel heen.



100 graden , 30-35 minuten