Ingrediënten: voor 6
personen
1 vanillestokje, opengesneden
600 ml slagroom
8 eidooiers
200 gr suiker
6 bollen vanilleroomijs
1 schaaltje frambozen, 125 gr
4 topjes munt
Poedersuiker
Bereiden:
Schraap met de punt van een scherp mes het zwarte merg uit het
vanillestokje en roer het vanillemerg door de slagroom. Breng in een steelpan
de room met het vanillestokje tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur, leg
er een deksel op en laat de room 15 min trekken. Verwarm de oven voor op 140
graden. Haal het vanillestokje uit de oom. Klop met een garde de eidooiers los
met 150 gr suiker. Schenk de warme vanilleroom door een zeef bij de eidooiers
en klop de custard glad. Zet de schaaltjes in de ovenschaal en schenk de
custard erin. Vul de ovenschaal met heet water, tot maximaal halverwege de
schaaltjes. Dek de ovenschaal losjes af met een vel aluminiumfolie. Bak de
vanillecrèmes 50-55 min in de voorverwarmde oven tot ze net stevig voelen. Neem
de schaaltjes voorzichtig uit het waterbad en laat ze afkoelen. Zet de crèmes
afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast om door en door koud te worden. Verwarm
de ovengrill eventueel. Bestrooi de crèmes dun met de resterende suiker.
Karamelliseer de suiker met een brander kort, tot de suiker is gesmolten en
lichtbruin is gekleurd. Zet de schaaltjes op een groot bord, schep er een bol
vanilleroomijs en de frambozen bij. Bestrooi met munt en een beetje
poedersuiker.