Garnalencocktail met grapefruit


Garnalencocktail met grapefruit



Ingrediënten: voor 4 personen
1 rode grapefruit
100 ml slagroom
100 ml mayonaise
2 eetl. ketchup
1 eetl. curry
Enkele blaadjes ijsbergsla, in reepjes
300 gr Hollandse garnalen
Paar sprieten bieslook
 
Bereiden:
Halveer de grapefruit en snijd de partjes uit de vliesjes. Houd apart. Klop de slagroom lobbig. Meng de slagroom met de mayonaise, ketchup, curry, zout en peper. Verdeel de slareepjes over de coupes en leg de partjes grapefruit en de garnalen erop. Schep een lepel saus erop en garneer met sprieten bieslook.

Carpaccio van courgette

Carpaccio van courgette

Ingrediënten: voor 4 personen
1 eetl. olijfolie
1 courgette, in dunne plakjes
75 gr rucola
20 gr Zongedroogde tomaten
50 gr croutons
40 ml olijfsla dressing
1 mozzarella, versnipperd
 
Bereiden:
Verhit de grillpan. Doe de olijfolie in de pan. Leg de courgette in de pan en gril deze 3 minuten per kant. Doe ondertussen de dressing in een kommetje. Haal de courgette uit de pan, leg deze in de dressing en laat 5 minuten intrekken. Leg de courgette als een carpaccio op een rond bord. Leg in het midden de sla. Leg de tomaatjes rondom de sla. Verdeel de overgebleven dressing over de sla en de courgette. Strooi als laatste de croutons en snippers mozzarella over de carpaccio.

Salade van gerookte Noorse zalm


Salade van gerookte Noorse zalm

Ingrediënten: voor 4 personen
1 limoen
2 kleine rode uien, in dunne ringen
2 avocado’s
200 gr Noorse zalm
200 gr kikkererwten
1 bakje koriander, grofgesneden
4 eetl. extra vierge olijfolie
10 zoete trostomaatjes, in vieren

Bereiden:
Pers de helft van de limoen boven een kommetje uit. Schep de uienringen erdoor en laat 5 minuten intrekken. Snijd de avocado’s in plakjes en verdeel over kleine kommetjes. Schep de kikkererwten met de koriander en olie door elkaar. Pers de resterende limoen erboven uit. Breng op smaak met zout en peper. Schep de kikkererwten over de avocado. Leg de plakjes zalm er losjes overheen en verdeel de tomaatjes en de uienringen erover.

Kalfspaseitje met cranberry

Kalfspaseitje met cranberry

Ingrediënten: voor 4 personen
50 gr boter
250 gr ongepaneerde kalfsschnitzels, in blokjes
1 theel. mosterd
4 pasteibakjes
2 sjalotjes, gesnipperd
30 gr bloem
350 ml runderfond
½ potje cranberrycompote
Paar takjes peterselie

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit 20 gr boter en bak hierin het vlees in 10 minuten lichtbruin. Schep af en toe om en voeg na 5 minuten de mosterd toe. Verwarm de pasteibakjes in de oven. Smelt de rest van de boter en fruit hierin de sjalotjes. Voeg de bloem toe, roer goed en verwarm 2 minuten. Giet al roerend de fond erbij en laat de saus in 2 minuten al roerend dikker en gaar worden. Schep de vleesblokjes erdoor en breng op smaak met peper en zout. Zet de pasteibakjes op borden, snijd eventueel de dekseltjes eruit en vul de bakjes met de ragout. Schep een lepeltje cranberrycompote of saus erop en garneer met wat peterselie.

Pulled salmon spoon

Pulled salmon spoon

Ingrediënten: voor 8 stuks
2 plakjes hartige taartdeeg, ontdooid
1 losgeklopt ei
100 gr warm gerookte zalm
1 theel. geraspte mierikswortel
1 eetl. mascarpone
Paar takjes dille en bieslook



Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Steek of snijd 8 lepelvormpjes uit het deeg en leg ze op het bakpapier. Bestrijk ze met ei en bak in de oven in circa 20 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen. Trek de zalm los met de vingers en verdeel over de lepeltjes. Roer de mierikswortel door de mascarpone en schep op elk bergje zalm een toefje room. Garneer met wat verse kruiden.

Filobakjes met garnalen en limoen-avocadocrème


Filobakjes met garnalen en limoen-avocadocrème



Ingrediënten: voor 12 stuks
200 gr gepelde roze garnalen (diepvries)
1 theel. cajunkruiden
6 vellen filodeeg, ontdooid
2 eetl. boter, gesmolten
2 avocado’s, gehalveerd
125 ml  crème fraiche
Sap van 1 limoen
Handje verse koriander, fijngesneden
1 teentje knoflook
1 eetl. zonnebloemolie
 
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep de garnalen in een kom en roer de cajunkruiden erdoor snijd de vellen filodeeg in vieren en bestrijk met boter. Druk steeds voorzichtig 2 filodeegvellen in muffinbakjes. Bak de bakjes in de oven in circa 15 minuten krokant. Laat afkoelen. Schep het vruchtvlees van de avocado’s en meng met de crème fraiche, limoensap, koriander en knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de olie in een koekenpan en vak hierin de garnalen circa 5 minuten op hoge stand. Schep de avocadocrème in de bakjes, leg de garnalen erop en bestrooi met nog wat koriander.

Pommes duchesses van zoete aardappel

Pommes duchesses van zoete aardappel

Ingrediënten: voor circa 24 stuks
1 kg zoete aardappels, geschild in blokjes
2 teentjes knoflook, gepeld
80 gr boter
2 eetl. bloem
1 takje tijm, blaadjes gerist
2 eieren, losgeklopt



Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de zoete aardappels met de knoflook in circa 20 minuten gaar en stamp daarna tot een fijne pree. Voeg de boter, bloem, tijmblaadjes en de eieren toe en breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel in een spuitzak en spuit rozetjes van circa 3 cm doorsnede op de bakplaat. Bak circa 25 minuten in de oven tot de buitenkant knapperig en goudbruin is.



Rosbiefroosjes met gekaramelliseerde ui


Rosbiefroosjes met gekaramelliseerde ui



Ingrediënten: voor 8 stuks
2 eetl. boter
2 grote rode uien, gesnipperd
1 eetl. balsamicoazijn
8 plakjes rosbief
2 theel. geraspte mierikswortel
8 gehalveerde olijven
1 tomaat, in kleine blokjes


Bereiden:
Verhit de boter in een koekenpan en fruit hierin de rode uien met een snuf zout circa 5 minuten. Voeg de azijn toe en bak circa 20 minuten op een lage stand tot de uien zacht en donker zijn. Schep regelmatig om. Schep de gekaramelliseerde ui in een kommetje en laat circa 30 minuten afkoelen. Vouw de plakjes rosbief als een roosje en leg de roosjes op een amuselepel of een klein bordjes. Schep wat gekaramelliseerde ui in het midden en maak af met de olijven, tomaat en mierikswortel.


Blini’s met zalm en bietenroom


Blini’s met zalm en bietenroom



Ingrediënten: voor circa 25 stuks
200 gr bloem
2 eieren, gesplitst
250 ml melk
2 theel. bakpoeder
4 eetl. zonnebloemolie
1 citroen
125 ml zure room
100 gr gekookte bieten
Pakje verse dille
200 gr gerookte zalm
 
Bereiden:
Meng de bloem met de eidooiers, melk, bakpoeder en een snuf zout tot een glad beslag. Laat het beslag circa 30 minuten afgedekt rusten. Klop intussen de eiwitten stijf in een schone kom. Spatel het geklopte eiwit voorzichtig door het beslag. Verhit wat olie in een koekenpan en schep met een eetlepel kleine hoopjes beslag in de pan. Bak de blini’s tot het beslag op is. Pers de helft van de citroen uit en snijd de andere helft in partjes. Meng in een keukenmachine de zure room met de bietjes, dille en het citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de blini’s met een schepje bietenroom, de gerookte zalm, wat extra dille en de partjes citroen.