Classic American pie met bramen en bessen
300 gr bloem + extra om te bestuiven
200 gr suiker
50 gr koude boter, in kleine blokjes
2 eieren, losgeklopt
500 gr bramen en blauwe bessen +
extra om te garneren
1-2 eetl. Maizena
Bereiden:
Meng 300
gram bloem met 100 gram suiker en een snuf zout. Wrijf de boter er met koele
vingers doorheen tot een kruimelig deeg. Kneed dan snel het ei (houd 1 eetl.
achter) erdoor tot een soepel deeg. Verpak de deeg in folie en laat circa 1 uur
rusten in de koelkast. Verwarm intussen 500 gram fruit met 100 gram suiker op
een lage stand tot de suiker is gesmolten. Roer de maizena glad met water en
roer door het fruit. Laat enkele minuten zachtjes doorkoken. Schep over in een
kom en roer tot het mengsel goed is afgekoeld en wat steviger is. Verwarm
de oven voor op 180 graden. Rol het deeg op een beetje bloem uit tot een lap
van ½ cm dik. Leg het deeg voorzichtig op de vorm en duw erin. Snijd de randen
netjes bij en prik met de vork gaatjes in de bodem. Leg er een stuk bakpapier
en blindbakvulling op en bak de deegbodem in het midden van de oven circa
10minuten voor. Verwijder het bakpapier met blindbakvulling, bestrijk de
deegbodem met ei en bak nogmaals 5 minuten. Neem uit de oven en laat e bodem
een beetje afkoelen. Kneed van de rest van het deeg intussen een bal en rol
deze uit tot een deksel. Snijd er een paar gatenuit en versier het deksel met
de restjes deeg. Schep de vulling in de taartbodem en strijk glad. Leg het
deegdeksel er voorzichtig op en plak met een beetje water de randen vast op de
deegbodem. Snijd alle onregelmatigheden weg. Bestrijk de taart met de rest van
het ei. Bak in het midden van de oven in circa 30 minuten gaar en goudbruin.
Laat afkoelen en garneer met extra bramen en bessen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten